Durum, czyli twardy – skosztuj włoskiego makaronu!

3

Pszenica durum jest twarda

Pszenica durum nazywana jest twardą odmianą pszenicy. Jej przewaga nad pszenicą miękką jest znacząca: zawiera znacznie więcej białka i jest o wiele lepsza dla zdrowia każdej osoby. Z takiej pszenicy produkowana jest mąka o wdzięcznej nazwie semolina. Ma ona przyjemny dla oka jasnożółty kolor.

Makaron durum na obiad

Makaron z pszenicy durum można kupić w każdym sklepie. Sposobów jego podawania jest wiele. Aby był al dente wystarczy gotować go przez 10-12 minut. Taki makaron serwuje się zazwyczaj z pieczenią, warzywami, serami. Wiele osób lubi makaron posypany pokruszonym żółtym serem oraz oprószony delikatnie cukrem lub solą – w zależności od upodobań smakowych. Maluchom na pewno zasmakuje w wersji na słodko, czyli z truskawkami lub malinami i cukrem pudrem. Dla części maluchów będzie to obiad, dla innych stanie się wymarzonym podwieczorkiem. Makaron nadaje się też do przyrządzenia pysznych makaronowych zapiekanek z makaronu, mięsa, warzyw i żółtego sera. Sposobów na konsumowanie takiego makaronu może być całkiem sporo. Jednak nie każda osoba lubi makaron. Co zatem robić? Najlepiej przekonać się do pysznego produktu, który koniecznie powinien gościć na polskich stołach.

Recommended For You

About the Author: kalisz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *